Multimat utländsk livsmedelsbutik i Stenhagen

Stenhagen ligger i Uppsala och här kan du hitta Multimat livsmedelsbutik som har bytt ägare flera gånger.

De har mat främst från mellanöstern för det arabiska, persiska och det turkiska köket. Här kan du köpa både sivri paprika, torkade mullbär och salca (stark paprikapuré).

 

Du hittar så klart även kött, fisk och fågel i frysdisken och även färsk i kyldisken. Här är grönsaker väldigt billiga och de har alltid en låda precis vid ingången med grönsaker som håller på att bli dåliga som man kan få till ett väldigt bra pris.

Söker du efter solroskärnor dvs solrosfrön som är slut överallt så hittar du dem här. De köper ofta in solrosfrön som är saltade från märket Meray. Meray märket är populärt och tar fort slut därför är de snabba nog att köpa in det. Här hittar du även baklava i massa olika former som de väger och är supergoda. Du hittar även halal godis som är fri från grisfett.

I denna butik hittar du allt utom fläsk dvs griskött för de flesta som kommer hit är från mellanöstern.

Vad innebär halal kött?

Halal kött är ett begrepp som ofta dyker upp i diskussioner om mat och religion. Men vad innebär det egentligen? För att förstå vad halal-kött är, behöver man först förstå vad halal betyder. Halal är ett arabiskt ord som betyder tillåtet eller godkänt enligt islamisk lag. Det är en term som används för att beskriva livsmedel och andra produkter som är tillåtna att konsumera enligt islamiska regler.

När det gäller kött, är halal kött kött som har slaktats på ett särskilt sätt som följer islamiska regler. Det är viktigt att påpeka att halal kött inte är en typ av kött, utan snarare en process för hur köttet har slaktats. Enligt islamiska regler måste djuret bedövas innan det slaktas, och avblodningen görs genom att djuret sticks i halsen. En person med muslimsk status närvarar vid slakten och uttalar en bön för djuret.

Vad är halal kött

Halal kött är kött som har slaktats enligt islamisk sed. Det är tillåtet att äta enligt Koranen och är en viktig del av den muslimska kosten. Halal betyder “tillåtet” på arabiska och motsatsen till halal är haram, vilket betyder “förbjudet”.

Det är viktigt att notera att halalslakt inte innebär att köttet är ofryst eller opastöriserat. Djuren bedövas precis som vanligt och som alltid i Sverige.

Halal kött kan vara av alla slag, inklusive nötkött, lamm, kyckling och fisk. För att köttet ska anses vara halal måste inte bara slaktmetoden vara korrekt, utan djuret måste också vara friskt och inte ha några sjukdomar.

Halal Köttproduktionens Process

Halal köttproduktion är en process som följer strikta riktlinjer för att säkerställa att köttet är halal. Här är en översikt över de steg som ingår i halal köttproduktionens process:

  1. Djuret väljs ut: Djuret som ska slaktas väljs ut noggrant. Det måste vara friskt och fritt från sjukdomar eller skador.
  2. Djuret bedövas: Djuret bedövas genom att en elektrisk stöt ges. Detta görs för att minska djurets stressnivå och för att göra slakten säkrare för alla inblandade.
  3. Slaktaren reciterar en bön: Innan slakten påbörjas reciterar slaktaren en bön som kallas tasmiyah. Denna bön är en viktig del av halal köttproduktionen och syftar till att visa respekt för djuret som slaktas.
  4. Djuret slaktas: Djuret slaktas genom att en skarp kniv används för att skära halspulsådern och luftrören. Detta görs för att säkerställa att djuret dör snabbt och smärtfritt.
  5. Djuret avblodas: Efter slakten avblodas djuret genom att allt blod tappas ur det. Detta görs för att säkerställa att köttet är halal.
  6. Köttet kontrolleras: Efter slakten kontrolleras köttet noggrant för att säkerställa att det inte innehåller några orenheter eller skador.

Det är viktigt att notera att halal köttproduktionen är en process som följer strikta riktlinjer för att säkerställa att köttet är halal. Djuret bedövas innan slakten för att minska stress och slakten görs med en skarp kniv för att garantera en snabb och smärtfri död.

Skillnader Mellan Halal Och Vanligt Kött

Halal kött är kött som har slaktats enligt islamiska regler, medan vanligt kött är kött som har slaktats enligt de regler som gäller i det land där det produceras.

En annan skillnad är att halal kött inte får innehålla vissa ämnen som anses vara skadliga för människor. Till exempel är det förbjudet att använda hormoner eller antibiotika vid uppfödning av djuren.

En tredje skillnad är att halal kött måste vara fritt från vissa ämnen som anses vara haram det vill säga förbjudna enligt islamiska regler. Till exempel är det förbjudet att äta kött från gris eller djur som inte har slaktats på rätt sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *